CARDAMOM, इलायची, ഏലം
Green cardamom is one of the most expensive spices by weight but little is needed to impart flavour. It is best stored in the pod, as exposed or ground seeds quickly lose their flavour
Cardamom has a strong, unique taste, with an intensely aromatic, resinous fragrance. Black cardamom has a distinctly more smoky, though not bitter, aroma, with a coolness some consider similar to mint
Cardamom is known to be one of the oldest spices known in the history of Mankind. A wild plant initially found in the Western Ghats of South West India. It comes under the family of ginger and processes numerous medicinal values.
हरी इलायची वजन के हिसाब से सबसे महंगे मसलों में से एक है लेकिन स्वाद प्रदान करने के लिए इसकी बहुत कम जरूरत होती है। यह फली में सबसे अच्छा संग्रहित होता है, क्योंकि उजागर या जमीन के बीज जल्दी से अपना स्वाद खो देते हैं
इलायची में एक मजबूत, अनोखा स्वाद होता है, जिसमें सुगंधित, सुगंधित खुश बू होती है। काली इलायची में एक विशिष्ट रूप से अधिक स्मोकी होती है, हालांकि कड़वा, सुगंध नहीं, ठंडक के साथ कुछ पुदीना के समान माना जाता है।
इलायची को मानव जाति के इतिहास में ज्ञात सबसे पुराने मसलों में से एक माना जाता है। एक जंगली पौधे शुरू में दक्षिण पश्चिम भारत के पश्चिमी घंटों में पाया जाता है। यह अदरक के परिवार के अंतर्गत आता है और कई औषधीय मूल्यों को संसाधित करता है।
BENEFITS OF CARDAMOM
DIGESTION
DETOXIFY
HALITOSIS
DIURETIC
DEPRESSION
ORAL HEALTH
COLD AND FLU
CANCER
BLOOD PRESSURE
BLOOD CLOTS
ANTIOXIDANT
PATHOGENS
ANTI-INFLAMMATORY
HICCUPS
APHRODISIAC